the project marks part of a initiative to improve the surroundings, which included turning the existing community center into a 'B&B reception demonstration area' to provide a new place for local residents

the project marks part of a initiative to improve the surroundings, which included turning the existing community center into a 'B&B reception demonstration area' to provide a new place for local residents

with a construction period of just 2 months, LUO studio completed a new community office for the residents of yuanheguan village in china. therefore, the recently completed building was constructed over a short period by utilizing prefabrication and a site that had been left mid-way through construction

Community center in Wudang mountains, rural China by LUO studio

all images © jin weiqi

after first analysing the village, LUO studio decided to utilize a vacant residential site that had been left mid-way through construction. all that remained were foundations and several structural columns, therefore, continuing to build here proved a valuable timesaver. choosing this abandoned plot also provided an ideal location close to the intersection of two important streets. the subdistrict office and the village committee agreed to reuse and transform the site, hoping to reshape the built landscape and activate the dilapidated western area of the village.

Community center in Wudang mountains, rural China by LUO studio

after on-site investigation, LUO studio concluded that the original concrete foundations were adequate to hold the new structure of the community center. the design team chose to erect a prefabricated timber structure on top of the existing foundations, which afforded a vastly reduced construction time and an architecture that blends into the context of wudang mountain area.

Community center in Wudang mountains, rural China by LUO studio

from the concrete floor to the timber rafters, the structure is exposed throughout the new community center. the contrasting materials perfectly blend together and offer an layered architecture. the first floor is mainly enclosed by masonry walls, which are characterized by an equal mix of grey bricks and glass bricks, ensuring a certain amount of daylight in the interior. on the second floor, large areas of french glass windows provide views to the outside and an abundance of natural light.

Community center in Wudang mountains, rural China by LUO studio

the central area (with a column spacing of 2m) marks out the north and south zones in the interior space. the north zone is an open public area, while the south zone serves for working and meetings. the central area between the north and south zones are relatively narrow, which accommodates a comfortable service space for vertical traffic and a washroom. in order to bring in ample natural light in the service hall, an opening was carved out on the floor slab of the second floor, which forms a hollow space and allows daylight to filter down. due to height limits, the mezzanine was mainly set up in the central area, used for storing files and items.

Community center in Wudang mountains, rural China by LUO studio

due to the required fast construction and development of the B&B zone, the new village office had to be built within two months, which was a great challenge to the designers and the construction team. to achieve this, three measures were taken. firstly, design and construction work started almost simultaneously and drawings were produced according to the construction steps, to ensure efficiency. the designers also stayed on site for duration to answer questions quickly, thereby improving the overall efficiency.

Community center in Wudang mountains, rural China by LUO studio

secondly, prefabrication allowed the on-site work to consist mainly of installation and assembly. thirdly, avoiding non-standardized parts as much as possible. even though the original concrete column grid was very irregular, various methods were adopted to reorganize the grid to standardize the structural members, doors and windows and other components for subsequent construction process. the specifications and arrangement of parts were carried out based on sizes of industrial profiles in order to reduce material consumption caused by cutting and segmentation.

Community center in Wudang mountains, rural China by LUO studio

since the elderly are the majority of the village’s population, a ramp was set at the main entrance area for their convenience. there is also an alley on the west side of the building, along which a long wooden bench is placed, which clings to the exposed concrete columns and the grey brick wall. villagers can sit on it and have a rest after busy hours. this area also serves for casual meetings and placing public notice boards.

Community center in Wudang mountains, rural China by LUO studio

the interior spaces are based on the principle of sharing and openness, breaking with the introverted layout of conventional village committee offices. except for the conference area, the financial room and two added enclosed equipment rooms, all other spaces are open. within these open spaces, a lot of convenient seating, reading and communication areas were created.

Community center in Wudang mountains, rural China by LUO studio

there are very few public buildings in the village, and resources are scarce. through this project, LUO studio hopes that the building can not only meet the working needs of the village committee but also provide villagers with a more open and shared environment where they can establish more intimate interpersonal and community relationships.

Community center in Wudang mountains, rural China by LUO studio

Community center in Wudang mountains, rural China by LUO studio

Community center in Wudang mountains, rural China by LUO studio

Community center in Wudang mountains, rural China by LUO studio

Community center in Wudang mountains, rural China by LUO studio

full article here

project info:

project name: party and public service center of yuanheguan village

location: yuanheguan village, wudang mountain tourism economic zone, danjiangkou, shiyan city, hubei province, china

design firm:LUO studio

designers (architecture, interior and landscape): luo yujie, wei wenjing

client: yuanheguan village committee

construction firm: hubei yufeng construction engineering co., ltd.

construction supervision: shiyan hongchao construction engineering supervision co., ltd.

area: 5876 ft2 (545.9 m2)

design time: october 5, 2019

start of construction: october 7, 2019

completion: december 6, 2019

photography:jin weiqi

source


Search of New Buildings


News [ blog ]

  • Services
  • Transport
  • Education
  • Health & Beauty
  • Cafe & Restaurants
  • Art & Entertainment
  • Landmarks
  • Shops & Markets
  • Active Life
laundry
post
hotel
HCS
bank
metro
vehicle
railway
water
air
kindergarten
development
school
college
university
pharmacy
med center
beauty
bar
cafe
restaurant
bistro
art
music
theme park
club
park
religion
pedestrian
beach
memorial
market
supermarket
hypermarket
eco food
grocery
sports
fitness
water sports
outdoor
stadium

useful resources

real estate worldwide | marketing | legal support

select object(s)xxxxxxof infrastructure

  • All
  • Architecture
  • Art
  • Commercial
  • Country
  • Culture
  • Design
  • Entertainment
  • Nature
  • Society
  • Suburban
  • Technology
  • Transport
  • Title
  • Date
  • Random
load more hold SHIFT key to load all load all
China [ community ] real estate